Cuba,  Midden-Amerika

Reisverslag Cuba deel 4: Kleurrijk Trinidad!

In mijn vorige blog schreef ik nog over mijn trip in Cuba waarbij we vanuit Vinales richting Cienfuegos reisden. Volgens Google Maps een tocht van 415 km en 5 uur rijden. Het is alweer eventjes geleden maar met de nodige tussenstops (Bij o.a. de sigarenfabriek en de Varkensbaai) zijn we toch zeker wel 7 a 8 uur onderweg geweest.  Na 1 overnachting in Cienfuegos zijn we toen weer doorgegaan richting Trinidad. Dit zou het hoogtepunt van de reis worden voor mij! En ik ben heel gelukkig dat dit is uitgekomen!

Ik keek mijn ogen uit toen we Trinidad in kwamen rijden met de bus. Toen de bus eenmaal gestopt was werden we verwelkomt door de eigenaren van de diverse Casas Particulares waar onze groep werd ondergebracht. Koffers uitladen, handjes schudden en de namen werden opgenoemd wie naar welke casa mocht. Marlies en ik werden meegenomen naar Hostal Betty Saveedra van een behoorlijk oud echtpaar 🙂 Het oude manneke was al 72 jaar maar werkte nog steeds als KNO arts in het ziekenhuis! Met zijn doktersjas aan ging hij niet veel later op pad maar eerst werden alle formaliteiten afgewikkeld. Papiertjes invullen en ondertekenen. Paspoort afgeven. De Cubaanse overheid houdt alles streng in de gaten.

Het kleinkindje van onze Cubaanse host in Trinidad

Het huis waar we sliepen was heel oud en behoorlijk groot. Ik had een 2 persoons slaapkamer met aangrenzende badkamer voor mijzelf. Het leuke hiervan was dat ik in het tuinhuisje tussen de fruitbomen in sliep! Helemaal achterin de tuin was er nog een buitenkeuken met nog een woonruimte waar kleinkinderen met ouders vertoefde + nog een klein hondje. Gezellig druk dus 🙂 Na even relaxen en opfrissen spraken we met de rest van de groep af en gingen we meteen Trinidad verkennen. We deden een drankje (natuurlijk weer een Pina Colada) op de bekende trappen van Trinidad bij de Plaza Mayor en hebben nog een leuk rondje gelopen.

In de avond zijn we gaan eten bij Restaurante El Criollo. Na een hoop heen en weer schuiven met de tafels konden we dan toch met z’n tienen plaatsnemen op het dakterras waar een bandje aan het spelen was en we konden genieten van een prachtige zonsondergang.
Na het eten zijn we weer richting de trappen gegaan om daar een plekje te bemachtigen voor de live band en diverse salsa shows.

Na hier een tijdje te hebben gezeten zijn we allemaal terug gegaan naar onze casa’s omdat we de volgende dag (dag 9 alweer) vroeg op moesten voor onze wandeling bij Topes de Collantes, een enorm natuurgebied vlakbij Trinidad. Maar eerst genoten Marlies en ik die ochtend van weer een heerlijk ontbijtje buiten op het terras. Dit keer kregen we een hoog glas met daarin stukken fruit, wat brood en wat kaas, ham en tomaat. Natuurlijk een sapje erbij en koffie. Daarna op naar de bus! Na een klein stukje rijden kwamen we aan bij het beginpunt. Het was een erg leuke wandeling die heen ongeveer anderhalf uur duurde waarbij we halverwege langs een schattig en enorm oud huis kwamen waarbij we werden getrakteerd op een lekkere kruiden thee van citroen, basilicum en anijs!

We zagen ook nog leuke diertjes en we hebben zelfs de nationale vogel van Cuba gespot! Deze vogel heeft namelijk dezelfde kleuren als de Cubaanse vlag, rood, wit en blauw. Ook een beetje Hollands dus 🙂 We hadden goede paden, soms helemaal geen paden en soms moesten we gammele bruggetjes over 🙂 maar de omgeving waar we liepen was echt prachtig! Ow ja! en we kwamen ook nog even langs een wand met duizenden wespennesten. Daar wil je niet dronken tegenaan lopen! Als eindpunt kwamen we bij een leuke kleine waterval waar we konden zwemmen! IJskoud maar super leuk om voor het eerst bij een waterval te hebben gezwommen! Ook kon je achter de waterval een grot binnen zwemmen waar allemaal vleermuizen aan het plafond hingen 🙂

Na het opdrogen gingen we terug naar het begin punt en pakten we de bus naar Hotel Las Cuevas. Hier hebben we buiten gegeten bij Restaurant Vistalmar met een mooi uitzicht over het landschap van Trinidad. Zoals bij bijna elk restaurant moesten we de menu kaart met zijn tienen delen en maakten we allemaal dus maar weer een foto met onze mobiel om op onze gemakje te kunnen kiezen haha. Uiteindelijk ben ik gegaan voor de pizza de atun y cebolla (das dus een tonijn pizza met ui voor € 2,89 haha)

Daarna zijn een paar mensen achtergebleven om lekker bij het zwembad van dit hotel te gaan liggen en is de rest weer teruggegaan naar het centrum. Hier heb ik een leuk rondje gelopen en ben ik helemaal uit m’n dak gegaan met fotograferen van al die leuke straatjes en mensen en heel veel oldtimers 🙂 Wat is Trinidad toch leuk en kleurrijk! Ook zijn we met een paar mensen echt nog heeeeeerlijke koffie gaan drinken bij Cafe Don Pepe.

’s Avonds zijn we met de groep bij een hele ouderwetse tent waarbij je echt terug gaat in de tijd gaan eten, daar kreeg ik een of andere blauwe substantie en een glaasje alcohol op mijn bordje met vis en hebben Marlies en ik daarna nog een salsa tent opgezocht om een salsa dansje te kunnen doen.

Daarna vonden we het welletjes en zijn we terug gegaan naar onze casa en ben ik nog een tijdje aan het rommelen geweest met het back-uppen van al mijn foto’s haha.
De dag daarna was ook weer fantastisch maar dat bewaar ik voor een volgend blog!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *