Cuba,  Midden-Amerika

Reisverslag Cuba deel 2: van Havana naar Vinales

In de vorige blog nam ik je mee naar mijn eerste dagen in Havana. In deze blog met heel veel foto’s gaat de reis weer verder richting Vinales!

Dag 5.

Om 7:45 zaten we al in de bus waarbij we onderweg zijn gestopt bij het mooie natuurgebied van Las Terrazas. Hier zijn we eerst door een oude koffieplantage gelopen waar we o.a. de nationale vogel van Cuba hebben gespot en er enorm veel gieren rondliepen en vlogen. Wat een grote beesten zijn dit! Ook had je hier een mooi uitzicht over het zeer groene gebied van Las Terrazas.

Daarna reden we door om vervolgens te stoppen bij Rancho Curujey en we hier een alcoholisch drankje kregen aangeboden (genaamd Curujey) om 10:00 uur ’s morgens!!! 😄 Hier was ook een leuke live band dus met muziek en alcohol heb ik het wel naar m’n zin hahaha. Despacito la la la la la la la la 😂

We zijn ook nog gestopt bij de “Baños del San Juan” verschillende poeltjes en mini watervalletjes, waar ook de clip van het bekende salsa nummer “Un Monton de Estrellas” vroeger is opgenomen van de zanger Polo Montañez. De camera heeft weer overuren gemaakt in dit gebied 😄 Dit gebied is ook een populaire spot voor de lokale mensen en het is leuk om iedereen daar te zien badderen.

Verder nog een koffiepauze gehad bij het leuke koffietentje Café de Maria. Bleek later ook likeur in te zitten 🙈 Hier heb ik nog een leuk souvenir gekocht voor mijn oom en tante met koffiebonen uit het Las Terrazas gebied in een schattig klein jute zakje. Ook hadden we vanuit dit koffietentje weer een leuk uitzicht!

Daarna zijn we doorgereden naar het plaatsje Soroa waar we een bezoekje brachten aan de Orchideeën tuin. Hier vlakbij hebben we ook nog geluncht waar ik heerlijke Ropa Vieja (soort draadjesvlees) heb gegeten. Dit was toch wel de lekkerste Ropa Vieja die ik in heel Cuba geproefd heb!

Daarna ging de reis verder naar Vinales! Dit kleurrijke plaatsje is wereldberoemd ivm de tabak die hier groeit waar de bekende Cubaanse sigaren van worden gemaakt. De vallei staat ook op de werelderfgoed lijst van Unesco.

Hier aangekomen werd onze groep van 10 personen onderverdeeld in verschillende Casas Particulares bij de Cubanen thuis. Samen met mijn reisgenootje Marlies hadden we allebei een eigen kamer en een eigen badkamer en natuurlijk een eigen schommelstoel op de veranda bij Casa Maritsa y Juan Carlos, niet ver bij het lokale honkbal veld vandaan. Verder hadden we een dakterras met een leuk uitzicht over Vinales en waar we ook ons ontbijt kregen.

Die avond met onze gids en de groep gegeten bij een paladar. Daarna zijn we met een deel van de groep naar Centro Cultural Polo Montanez gegaan (genoemd ter nagedachtenis naar diezelfde bekende salsa zanger van de clip bij de watervalletjes), een geweldige salsa gelegenheid met live muziek en optredens waar ik een aantal keer gedanst heb met een Cubaan 😄

Na een paar uurtjes terug gegaan richting onze casa omdat we de volgende dag alweer vroeg op moesten voor het ontbijt en een wandeltocht door de vallei van Vinales.

Dag 6.

Deze dag begon met een heerlijk ontbijt op het dakterras van de casa particular. 

Hierna gingen we met een gids ruim 3 a 4 uur op pad door de vallei van Vinales. Hierbij liepen we langs vele tabaksvelden en langs de bekende mogotes die kenmerkend zijn voor Vinales. Ook kregen we de schuur te zien waar de tabaks bladeren hingen te drogen. Na weer een stuk te hebben gewandeld kwamen we langs een (toeristische?) koffie boer waar de koffie op ouderwetse Cubaanse wijze werd gemalen en we koffie konden proeven. Was wel echt heel lekker! Hier heb ik ook nog een leuk kiekje gemaakt van “Echte Cubaan met sigaar” Check! ✅

Na weer een stuk te hebben gewandeld kwamen we bij een tabaks boer die liet zien hoe hij en zijn familie de sigaren maken. Hier konden we ook een sigaar roken (maar dat wilde ik niet) 😄😄 wel even voor de vorm een sigaar vastgehouden 😜 

Daarna weer een stuk gelopen en toen de voetjes laten rusten met kokosnoten met rum!!! Dat wilde ik natuurlijk wel!!!! 🥥🥥🥃 We zaten hier echt in een super leuk tentje in the middle of nowhere met de naam “Restaurant La Complaciente”. Op Tripadvisor heet dit Cafetaria La Complaciente.

Daarna weer teruggelopen naar het beginpunt waar we gingen lunchen bij Pomodoro restaurante. 

Daarna was het meteen tijd voor de volgende “excursie” (Ik reisde met Shoestring waarbij alle excursies vrijblijvend waren en niets inbegrepen was in de reissom) Op deze manier kon je helemaal je eigen plan trekken als je dat wilt en alleen de excursies doen die je leuk lijkt of alles natuurlijk zelf regelen. Anyway.. We gingen de grotten van Vinales bezoeken. De eerste paar honderd meter te voet en het laatste stukje met een bootje. Was wel grappig. Daarna reden we door om een enorme muurbeschildering op afstand te zien (Mural de la Prehistoria) Dit vond ik zelf niet zo heel bijzonder eigenlijk 😄 Deze muurbeschildering is in opdracht van Fidel Castro gemaakt. Dus niet echt heel erg prehistoria.. (1961)

Toen we terugkwamen snel terug naar de casa gegaan om even een lange broek aan te doen omdat we 2 uur lang gingen paardrijden door de prachtige Vinales vallei. Mijn witte paard op de heenweg heette Paloma 😄 hij was braaf en ik had de versnelling op automatische piloot op 1 angstig momentje na toen het paard even z’n eigen ding ging doen. Toen had ik heel even het idee dat ik met paard en al om zou vallen. (het was af en toe flink steil heuveltje op) 

Halverwege hadden we een pauze waar we een lekker mango sapje kregen met ondefinieerbare stukjes waar je op moest kauwen. Volgens de vrouw waren dit hele dunne sliertjes van de mango. Toch smaakte het raar. Ze probeerde ons te overtuigen dat het toch echt zo hoorde. Totdat m’n 2 reisgenootjes opeens een stukje koperdraad uit hun mango sapjes haalden 😂 toen gingen ze wel snappen dat het niet klopte haha. We kregen allemaal nieuwe drankjes. Blijkbaar is er ergens iets fout gegaan met blenderen. Omdat het nu niet het seizoen van de mango is hebben ze het ingevroren toen het dat wel was. Mango’s schijn je een half jaar (of 1 jaar ik weet het niet meer) te kunnen bewaren in de vriezer. Verder was het echt een super lekker sapje toen we een nieuwe kregen. (Sommige van ons hoefden niet meer 😂)

Daarna weer richting beginpunt op een ander paard gereden die voornamelijk in versnelling 3 wilde lopen 😄 Het laatste stukje was echt enorm steil waarbij we omhoog liepen door een soort bamboe bos en weer uitkwamen bij het hotel Los Jazmines. Terug in de casa particular meteen onder de douche ik rook nogal naar paard haha.

’s Avonds gingen we eten bij El Olivo en daarna was het party met de plaatselijke “Carnaval” Overal kraampjes met eten en natuurlijk veel alcohol, een mini kermis en het centrale plein stond helemaal vol met dansende mensen op de muziek van een DJ. Toch wel bijzonder om dit mee te maken! Hier heb ik ook nog een salsadansje gedaan met dezelfde Cubaan van de avond ervoor die ik nu dus weer toevallig tegenkwam 😄 

Dit was deel 2 van mijn rondreis door Cuba. Hierna vervolgt de reis zich richting Cienfuegos!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *