Mexico,  Midden-Amerika,  Wereldreis

Wereldreis verslag Week 1; Mijn wereldreis is al gestart!!!

Hierbij mijn eerste weekverslag vanuit Valladolid, Mexico!!
Wat??! Maar je zou toch pas 2 januari vertrekken? Ja dat klopt inderdaad. Maar er kwamen allemaal enge geluiden vanuit de regering over eventueel vliegtuigen op de grond laten staan, of dat je moest aan kunnen tonen dat je echt een noodzakelijke reis zou maken. Ik heb besloten dit niet meer af te wachten, de spanning werd te groot. Ik heb mijn vliegticket van KLM binnen 3 seconden heel makkelijk om kunnen boeken (lang leve KLM!) en zie hier… Op 20 december ben ik vertrokken. Mijn weekverslag komt dus niet vanuit Guatemala wat eerst de bedoeling was.. Maar ik ben naar Mexico gegaan! Reden: ticket op 20 december was goedkoper naar Mexico en in Mexico hoef je geen negatieve PCR aan te kunnen tonen, alleen een digitale corona vragenformulier dus het regelen was makkelijker. Het ticket was nog wel heel duur hoor… Ik heb 300 euro moeten bijbetalen. Maar dit was mijn ticket naar vrijheid!!! Dit 1e blog is best wel erg lang, is ook een dagboek voor mijzelf natuurlijk. Ik probeer het volgende keer iets korter te houden ok? 😉

zondag 20 december

Op 20 december stond ik dus daar op Schiphol, m’n vader was naar mij toegekomen om bij mij thuis al afscheid te nemen, m’n broer kwam mij ophalen en naar Schiphol brengen, mijn moeder ging mee. Bij de vertrekhal konden alleen passagiers naar binnen dus we hebben buiten afscheid moeten nemen. Voor mijn moeder was dat wel even erg heftig. Het idee dat je je dochter heel misschien pas een jaar later weer ziet, of zelfs langer niet. Door de bagage controle ging heel soepel. Niemand deed moeilijk over mijn best wel grote handbagage backpack. De vlucht ging heel soepel. Geen gillende kids of irritante mensen om me heen. Allemaal heel rustig. Toen de avond kwam kregen we allemaal een snack tas vol met lekkers. Ivm corona. Mondkapjes op tijdens de vlucht werd ook snel een gewenning. Geen turbulentie. Ik heb 3 films gekeken op mijn vliegtuigscherm. De tijd ging dus best wel snel!

Ik kwam aan op Mexico-Stad en ben opgehaald door een taxi van het hostel zelf. Ik verbleef 2 nachtjes vlakbij het vliegveld in een eigen kamertje. Ik was namelijk 3 a 4 dagen voor vertrek nog lekker ziek met een flinke buikgriep met flinke krampen en alles wat erbij hoort, wat precies begon in de nacht nadat ik het vliegticket had omgeboekt. Heb zelfs nog even op de eerste hulp gelegen met een infuus. Ik zal jullie de details besparen. Ben erg goed ziek geweest in ieder geval. Gelukkig tijdens de vlucht alleen een beetje buikpijn gehad. In Mexico heb ik mij gelukkig altijd gewoon goed gevoelt.

In het eerste hostel had ik helaas geen kluis en geen slot op mijn deur, dus ik was blij dat ik na 2 nachten verder ben gegaan.

Maandag 21 december

Lekker rustig aan gedaan, ik had een ontbijtje inclusief. Dus kon gewoon brood roosteren, fruit pakken en of wat cornflakes maken. Simpel maar genoeg. Bij het ontbijt leerde ik Ayumi en haar vriend kennen. Met haar heb ik bijna een uur gekletst over vanalles en nog wat. Daarna nog met een poolse jongen gekletst. Ik ben daarna teruggelopen naar het vliegveld. Binnendoor een kwartiertje lopen. Overdag kun je wel gewoon veilig door deze buurt lopen, maar ‘s avonds raden ze het niet aan (zeker niet voor vrouwen alleen). Ik heb m’n eerste simkaart gekocht bij de vertrekhal bij jawel.. de 7Eleven. Ik dacht dat ze deze winkels alleen in Azië hadden! Lekker goedkoop. En wat zag ik tot mijn verbazing toen ik verder liep…???!
De HEMA! Die zat er net sinds 2 maanden. Zelfs mijn eigen sokken die ik altijd draag verkochten ze er gewoon. Geweldig! Verder heb ik contant geld gepind. En nog wat winkeltjes gekeken op het vliegveld.
Daarna nog een rondje gelopen in de wijk van m’n hostel. Echt een leuke Mexicaanse volkswijk. Overal streetfood etc. Geen toerist te herkennen. Helaas ben ik toen nog niet aan de taco’s gegaan omdat ik wilde oppassen met m’n maag. Zat ook nog dagelijks 4x per dag aan de paracetamol. De rest van de dag lekker op het dakterras in de zon vliegtuigen gekeken die opstegen en landen. Ik had 1e rangs uitzicht. Echt heel gaaf! Ook werd er continue vuurwerk afgeschoten.

Dinsdag 22 december

De dag begonnen met een lekker ontbijtje. Ik kreeg een gebakken ei. En kon ham pakken. Spullen op m’n gemakje ingepakt en vertrokken te voet richting het vliegveld. Hier kon ik snel richting de tassencontrole. Helaas was ik prooi voor de medewerkers. Heb zeker 20 minuten en denk wel langer daar gestaan omdat ze meerdere keren op drugs sporen controleerden. Net als in Border Security op tv! Ook gingen mijn tassen meerdere keren door de scan. En weer controleren op drugs. Daarna moest ik 1 voor 1 alle ritsen openen van beide tassen en heuptas. Ze wilden alles zien. En mijn “grote” backpack heeft heel veel ritsen en heel veel spullen erin. Dus het heeft enorm lang geduurd voordat alles was gecontroleerd.. en ik eindelijk door mocht. Nog even water en een sandwich gekocht bij de 7Eleven voor in het vliegtuig en voor ik het wist kon ik al boarden. Alles werd omgeroepen in het Spaans met een enorme snelheid dus kon er niets van verstaan. Het ging over wie als eerste mocht boarden qua rijen en stoelnummers. Ik keek zo verloren dat mijn Mexicaanse redder in nood mij hielp en met hem nog een heel tijd staan kletsen bij de gate. Daarna bleek hij naast mij te zitten in het vliegtuig. Hoe toevallig is dat! De vlucht naar Cancun duurde ongeveer 2 uur maar ging super snel voorbij ivm het kletsen met deze leuke Mexicaan. Nee jongens, hij heeft al een vriendin 😉 Hij ging haar opzoeken in Playa del Carmen 🙂

Zo lang als het duurde bij de bagage controle, zo snel ging het toen ik de gate uitliep en binnen 5 minuten al in de bus zat op weg naar Tulum via een uurtje overstap in Playa del Carmen. Playa is een super toeristische badplaats en dit is dus niet een plaats waar ik wil overnachten. Leuk voor een dagje misschien. Ik kwam aan in Tulum in het donker en besloot toch om te gaan lopen richting hostel (30 minuten) want het was zo gezellig druk in de straten. Op 1 heel donkere en verlaten weggetje na dan waar ik ontvoerd had kunnen worden haha (I’m fine Mom!)

Ingecheckt en al later in mijn 12 persoons slaapzaal, (mijn record haha), ging ik meteen naar beneden naast het hostel naar de tacqueria om daar mijn 1e taco’s te eten! Jammie. ‘S avonds was er party op de dansvloer met danseressen en al. En ik heb mijn 1e gin tonic ooit gedronken. Gelijk die avond leuke mensen leren kennen. Hier geen COVID 19;)

Woensdag 23 december

Gestart met lekker ontbijtje. Beetje jammer van al die wespen in de tuin. Dus uiteindelijk binnen gaan zitten in de lounge kamer. Overdag naar het centrum gelopen (kwartiertje) om dingen te regelen. Nieuwe simkaart gekocht, hier blijkt het per provincie uit te maken of een simkaart werkt. Dus de mijne die ik in Mexico-stad had gekocht kon ik niets mee in Tulum. Boodschapjes gehaald. En een kapper opgezocht omdat verven niet meer kon in NL ivm de lockdown en omdat ik ziek was in de week voor vertrek. Dus zelf verven had ik ook geen zin meer in. Kapper bleek heel erg duur achteraf. Had ik niet verwacht voor een verfje en niet eens m’n haar drogen want de stroom was uitgevallen 🙂 Achteraf zag ik dat de verf niet had gepakt en ik heb een heel ander kleurtje dan afgesproken hahaha. Eigenlijk zou ik een beetje chocolade bruin krijgen.. Nou dat is het dus echt niet. Daarna chillen bij het zwembad. ‘S avonds weer aan de Gin tonic met m’n hostel vrienden en voetjes op de dansvloer.

Donderdag 24 december

Vandaag was echt een perfecte dag!! Lekker heet weer, blauwe lucht, dus op naar het strand gedeelte van Tulum op ongeveer 20 minuten fiets afstand. Fiets ‘s morgens vroeg daarvoor gehuurd. Leuk kleurtje met een mandje. Ideaal!. Ik heb een lange strandwandeling gemaakt. En ben daarna lekker gaan zitten op mijn pareo bij een prachtig stukje strand. Bij de kokosnoot meneer die langs kwam lopen, een kokosnoot gekocht, en nog wat gekletst met de mannen die vlakbij aan het spelen waren met een frisbee.
Daarna weer op het fietsje gestapt en een rondje gemaakt langs alle leuke strand winkeltjes en eettentjes etc. Hier ook het bekende bordje “Follow that Dream” gevonden waar ik natuurlijk tig foto’s van heb gemaakt.
Ik fietste weer verder en vond een super schattig tentje waar ik een tijd heb geschommeld en een jawel Vegan ijsje heb gegeten met fruit etc. Lekkere muziek werd er gespeeld bij de buren. Dus ik zat daar wel lekker.
‘S avonds weer aan de taco’s el Pastor en chips met guacamole. Heerlijk!

Vrijdag 25 december

Mijn eerste kerst ooit in het buitenland! Vandaag ben ik naar de andere zijde van het strand gefietst. Meer een lokaal en publiek strand met meer locals. Je kunt hier ook makkelijker het strand opkomen. Bij het strand van gister heb je veel beachclubs waarbij je entree moet betalen en ook het strand opkomt. Ik ben gister het strand gratis opgekomen via het restaurant/café/beachclub “Raw Love”. Daar kun je gewoon doorlopen en sta je op het prachtige strand waar ook de zeewier dagelijks wordt weggehaald. Vandaag dus het publieke strand met veel zeewier, iets meer wolken maar toch heb ik nog een heerlijke lange wandeling gemaakt. Het plaatje is compleet met de vele pelikanen hier en een lekkere fruit smoothie bij een fruit stalletje. Daarna terug naar het hostel en lekker chillen in de zon. Verder nog wat boodschapjes gehaald bij een andere supermarkt waar ze veel meer keuze hadden. ‘S avonds helaas m’n hostel vrienden nergens gezien. Dus ik heb alleen gegeten (een stokbroodje met mozzerella, tomaat en pesto). Dat was de 1e keer dat ik mij best wel even alleen voelde omdat er zich overal groepjes hadden gevormd met het avond eten waarbij het niet lukte om er bij te horen. Dit soort momenten zal ik vast vaker gaan hebben. Ik vind het heerlijk om alleen te zijn maar met kerst was wel even lastig. Maar ‘s avonds leerde ik een jongen kennen “zijn naam Krishna” oorspronkelijk uit India, maar wonende in de USA, waarmee ik naar de stad ben gelopen en een ijsje ben gaan eten. Hele boeiende gesprekken had ik. Was toch nog een leuke kerst. Daarna zijn we nog in de tacqueria naast het hostel gaan zitten voor een drankje en hij at nog even 5 taco’s naast zijn avond eten wat hij al op had. Daarna leerde ik bij de bar nog een lief vrouwtje uit Mexico-Stad kennen “haar naam Kary Ruiz”. Was een leuke avond!

Zaterdag 26 december

Vandaag niet zo heel veel gedaan. ‘S morgens nog video gebeld via Whatsapp met mijn moeder, schoonzus en broer. Ik wilde daarna naar de bekende en mooie ruïnes van Tulum maar toen ik daar aankwam en de rij zag (4x de Efteling), dacht ik…. Neeeeee laat maar zitten. Ik had eigenlijk om 8 uur voor de deur moeten staan. In plaats van de ruïnes ben ik wat winkeltjes gaan kijken (want het is een toeristisch dorpje geworden bij deze ruïnes). En ben gaan zitten en heb lekker een mango sapje en heerlijke taco chips met guacemole besteld. Daarna richting hostel terug en mezelf teruggetrokken in m’n slaap cabine (met gordijn en al) en heb lekker de All you need is love Kerstspecial gekeken op m’n IPad. ‘S avonds nog naar het dorp gefietst om de verlichte kerstboom en kerstbal nog op de foto te zetten en bij een streetfood tentje taco’s gehaald. Jammie!

Zondag 27 december

Vandaag ben ik vertrokken vanuit Tulum met de bus richting het mooie stadje in het binnenland Valladolid! Ik kwam in het hostel en had helaas niet zo’n heel goed gevoel erover. Het was wel leuk opzich, de tuin en keuken zag er super kleurrijk uit. Maar ik had hier wederom geen slot op de deur. En mijn houwtje touwtje locker stond in een andere slaapzaal. Die binnen 2 seconden open te breken was. Ik vind het toch wel belangrijk om m’n waardevolle spullen goed op te kunnen bergen. Of dat nou komt door mijn leeftijd (oude backpacker van 37 😉 ) weet ik niet.

Ik liep mijn eerste rondje door het stadje en kwam bij een groot plein terecht met veel gezelligheid, bankjes, pratende Mexicanen (allemaal mondkapjes op!) bij de fontein stond een gids te wachten voor de Free Walking tour. Ik besloot om meteen mee te doen. Moest nog 10 minuutjes wachten. Ik bleek uiteindelijk een privé tour te hebben van 1,5 uur 😉
Hierbij heb ik ook meteen mijn 1e Mexicaanse tamales gegeten. Heerlijk!
Valladolid is echt een stadje waarbij je het echte Mexicaanse leven ziet! Maar ook zo super kleurrijk! Een genot om hier rond te lopen.
Weer terug in het hostel aan de gezamenlijke tafel gaan zitten en uiteindelijk leuke mensen ontmoet. Mocht ook meteen mee eten omdat een jongen te veel pasta had gemaakt. Vanavond ook een jongen uit Canada (roepnaam Diamond) leren kennen aan tafel waar ik super leuk mee heb gekletst. Samen met nog een stel uit het Franstalige gedeelte van Canada. Dus leuke avond! Diamond bleek mij uiteindelijk meer dan vriendelijk te vinden dus ik hield de boot een beetje af haha. Ik sta nog wel op een selfie met hem 🙂

Dit was dan het verslag van week 1 van mijn wereldreis!! Helaas niet meer foto’s want het uploaden op mijn website duurt een eeuwigheid met de WiFi die ik hier tot beschikking heb. Dus misschien komen er later nog meer foto’s bij!
Afgelopen dagen krijgen jullie volgende week te lezen (als ik de rust kan vinden en zin heb om te schrijven 😉 )

5 reacties

 • Dione

  Wat een leuk eerste verslag Monique. Ik vind je echt stoer om zo in je eentje alles te regelen. Ik kijk nu al uit naar het tweede verslag. Veel plezier en pas goed op jezelf.

 • Mama

  Hoi Lieverd,
  Wat een leuk en uitgebreid verslag heb je geschreven!! Je hebt me al heel wat doorgestuurd via whatsApp maar
  nog niet alles nu ik dit lees, logisch hoor!! Haha, je hebt wel een flinke foto geplaatst van ons op Schiphol, maar ja, het gebeurt ook niet dagelijks dat ik voor lange tijd afscheid neem van mn dochter.
  IK heb met veel plezier je blog gelezen, en ook hartelijk moeten lachen om sommige dingen die je schreef.
  Je ziet er zo gelukkig uit, en weet dat dit is wat je al zo lang wilde. Geniet er met volle teugen van, maar dat kan ook niet anders met het prachtige weer elke dag.
  Fijne dag verder, ook ik kijk nu al uit naar je tweede verslag.
  Doegggg

 • Angelique

  Hey die Mo, als ik het allemaal zo lees gaat het prima met je. Ben zo blij voor je en ik verheug me erop het komende jaar je blogs te lezen. Het is een lichtpuntje in deze donkere (corona-)tijd. Geniet met volle teugen, je hebt hier zo lang op gewacht. XXXX Liek

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *